Vingevej taget i brug

Vindmøllevinger transporteres på den nye vingevej
Vindmøllevinger transporteres på den nye vingevej

De første lange vindmøllevinger har været på hjul på vingevejen, som Siemens Wind Power vingefabrikken i Aalborg Øst har bygget sammen med Aalborg Havn.

Den specielle en kilometer lange vingevej har været 1½ år undervejs og er nu klar til at fragte de lange hvide mølleblade i glasfiber.

– Vi skal undgå de offentlige veje mest muligt og ideen med den særlige vej er, at vi skal kunne køre direkte ned til havnen for at få skibet vingerne af sted, siger Søren Kringelholt, direktør for vingefabrikkerne i Siemens Wind Power.

Transporten går dog ikke glat igennem endnu.

– Vores foreløbige transporter er lidt et forsøg og foregår med en gummiged. Manøvren lige nu går ud på, at vi får udviklet noget bedre udstyr til at trække vingerne ned til havnen, siger vingedirektøren.

Han forudser, at vingerne også kommer på jernbaneskinner.

– I USA måtte vi bygge en speciel jernbanestation ved vores fabrik. I Aalborg har vi allerede et jernbanespor på havnearealerne, så det er bare med at få de formelle ting på plads og få det udnyttet. Jeg er overbevist om, at vi både kommer til at bruge lastbil og tog til den fremtidige vingetransport. Det vil også være miljømæssigt forsvarligt, siger Søren Kringelholt.