Stor fremgang for nordjysk vindenergi

Den nordjyske vindmølleindustri overhaler resten af landet i vækst, konkluderer ny COWI-rapport.

Mens det går lidt tilbage for antallet af ansatte i den samlede danske vindmølleindustri, så er der stor fremgang i Nordjylland.

Antallet af ansatte i de 75 nordjyske virksomheder, der har vindmøller som kerneområde, er gået fra 3002 i første kvartal af 2010 til 4373 i andet kvartal af 2014. Det svarer til en stigning på 46 procent.

Det viser ny COWI-rapport, som har været i høring i Region Nordjylland og blandt andet bygger på særkørsler ved Danmarks Statistik.

Rapporten har delt vindmølleindustrien op i tre hovedområder: Produktion, fremstilling og handel, transport, bygge- og anlægsvirksomhed samt it, viden og forskning. Første brancheområde tegner sig for 84 procent af stigningen. De øvrige for 16 procent.

Dertil kommer den afledte effekt af stigningen hos underleverandører, hvilket ifølge statistikere ved blandt andet Region Nordjylland svarer til, at antallet af beskæftigede i vindmølleindustrien i Nordjylland kan ganges med op til tre.

Analysens flotte resultater er desto mere markant, da ingen af de store vindmøllevirksomheder har hovedkvarter i Nordjylland.

Dog tegner Siemens Windpower vingefabrik i Aalborg sig for en betydelig del af beskæftigelsen, men selv uden Siemens har udviklingstendensen været særdeles positiv, konkluderer rapporten, som er bestilt af vinmøllenetværket Hub North.

“Når vi besøger vores medlemmer, så har vi fornemmet fremgang og positiv stemning, men at resultatet er så flot, det overrasker mig alligevel positivt. Vi håber i al beskedenhed, at vi har været med til at skubbe lidt til den udvikling,” siger Henrik Wadmann, der er projektleder ved Hub North.

Der er i dag omkring 29.000 beskæftigede i vindmølleindustrien i Danmark.