Hvornår er vindmøllerne store nok?

Spørgsmålet blev stillet til konferencen ‘Logistik og Sikkerhed i Vindmøllebranchen – nu og i fremtiden’ arrangeret af Hub North i samarbejde med Vindmølleindustrien.

Her havde vi besøg af nogle af branchens førende eksperter inden for logistik og sikkerhed, der delte ud af deres viden og erfaring. Desuden kom indlægsholderne med deres bud på branchens udfordringer, i forhold til de stadigt voksende vindmøller, og gav deres bud på, hvordan branchen bedst håndterer transporten af megawatt-vindmøller.

At vindmøllerne har vokseværk skaber problemstillinger i værdikæden, og påvirker især det logistiske og sikkerhedsmæssige niveau. 8 megawatt-møller eksisterer allerede på markedet, 10 megawatt-møller er undervejs og vindmøllebranchen har bekræftet at 20 megawatt-møller kan lade sig gøre. På længere sigt får vejnettet svært ved at håndtere disse kæmpemøller, og det åbner døre for offshore transport, hvilket også blev påpeget under konferencen.

Alt tyder på at vindmøllerne fortsat vokser, og det stiller stadig større logistiske og sikkerhedsmæssige udfordringer. Så hvornår megawatt-møllerne er store nok er stadig uvist…