Hub North: Anholt vindmøllepark en fordel for Nordjylland

Vingevej_400x219

Det er godt for den nordjyske vindmølleindustri og med stor sandsynlighed gavnligt for beskæftigelsen i regionen, at Dong Energy bygger verdens største vindmøllepark med cirka 114 møller ved Anholt.

Det vurderer udviklingskonsulent Flemming Eriksen, Hub North – det nordjyske netværk for vindmølleproduktion.

– Vi råder i Nordjylland over alle de kompetencer og produktionsfacilliter, der skal til for at bygge moderne, effektive hav-vindmøller. Derfor tror jeg, at mange nordjyske virksomheder får glæde af, at Siemens skal levere møllerne, siger Flemming Eriksen.

Det er Siemens Wind Power, der skal bygge de 114 møller. Møllervingerne skal produceres i Aalborg, mens nacellerne (møllehuset på toppen af tårnet med det styrende tekniske udstyr, red.) produceres på Siemens fabrikker i bl.a. Brande og Ølgod.

Ifølge Siemens selv køber de årligt for 3,3 milliarder kroner hos diverse underleverandører.

Hvem der skal levere fundamenterne vides endnu ikke, men Bladt Industri, Aalborg kunne være en mulighed.

Ernst & Young vurderer, at den ny havmøllepark vil skabe 6.000 nye job under opførelsen.

Ifølge Dansk Vindemølleindustri skaber hvert job i eksempelvis Siemens Wind Power mere end et job hos underleverandører i den danske vindmølleindustri.

– Hvor mange nye jobs, det samlet set kan give i Nordjylland, er svært at sige. Men vi har mange specialiserede virksomheder, der hver i sær bidrager til produktion, opsætning og vedligeholdelse af vindmøller, hvor end de er placeret, siger Flemming Eriksen.

En undersøgelse lavet af Hub North viser, at der i Nordjylland er 80 virksomheder, der producerer til vindmølleindustrien – direkte eller som underleverandør. Dertil kommer forskning og udvikling, hvor Aalborg Universitet spiller en betydelig rolle.

Havmølleparken ved Anholt skal være klar til drift i 2013 og vil fuldt udbygget kunne producere, hvad der svarer til ca. 4 procent af Danmarks samlede energiforbrug.